Homemade bottenbouillon - een weldaad voor je lijf

Gepubliceerd op 6 januari 2024 om 14:44

Verminder ontstekingen, versterk je immuunsysteem, heel je darmen, lever, en gewrichten 

 

Bottenbouillon is echt een krachtpatser van vitaminen en voedingsstoffen die het lichaam kunnen genezen en voeden van binnenuit, en het drinken van een glas of kommetje per dag zal het lichaam helpen bij het bestrijden van aandoeningen zoals ontstekingen, lekkende darm (leaky gut), gewrichtspijnen, candida, immuunproblemen etc.

Geschiedenis
Vroeger werd bottenbouillon veelvuldig gemaakt in de keuken. Nog maar een paar decennia geleden werd het gebruikt als voorraad om smaak toe te voegen aan soepen en sauzen.
Tegenwoordig is deze vervangen door kleine, in folie verpakte bouillonblokjes die de smaak van het vlees stimuleren (met smaakversterkers/gist-exrtract) en geen van de voedingsstoffen bevatten die we vinden in échte bouillon zoals: collageen, gelatine, calcium, fosfor en magnesium en nog veel meer goede stoffen!

Versterkt het immuunsysteem
Je kent het vast nog wel: oma’s kippensoep werkt altijd goed bij griep en verkoudheid. Mits goed bereid, is het inderdaad veel meer dan eenvoudig comfortfood. Dierlijke beenderen voor een lange periode koken levert een schat aan voedingsstoffen zoals beenmerg en glycine op. Deze stimuleren het immuunsysteem en helpen het lichaam zich te weren tegen eventuele invasie van virussen en bacteriën.

Tegen veroudering
Bottenbouillon kan ook helpen om tekenen van veroudering tegen te gaan. Door het hoge niveau
van collageen wordt de huid, haar en nagels gevoed en zul je er stralend en gezond uitzien zonder de noodzaak van dure crèmes en gezicht peelings om het tij te keren. De bereiding is niet duur en het is een heerlijke manier om het lichaam te overspoelen met essentiële voedingsstoffen die het lichaam zullen helpen te ontgiften. Daarnaast herstelt het beschadigd weefsel (huid, haar, nagels maar ook van binnen gebeurt er een hoop)

Repareert het maag-darmstelsel 
Bottenbouillon bevat gelatine, die een ‘patch-en-reparatie’ service op een lekkende darm uitvoert. Darm-hyperpermeabiliteit, oftewel: lekkende darm of leaky gut, verwijst naar een aandoening waarbij openingen ontstaan in de darmwand waardoor kleine voedseldeeltjes in de bloedsomloop terechtkomen.
Het lichaam zal dan beginnen deze voedseldeeltjes aan te vallen en over tijd kan deze toestand leiden tot een auto-immuunziekte, allergieën en een overactief immuunsysteem. Gelatine kan het lichaam ook helpen om bepaalde ‘probleem-voedingsmiddelen’ zoals melk, tarwe, rood vlees en bonen te verteren. Een lekkende darm komt steeds vaker voor en is een veel voorkomend symptoom van de ziekte van Crohn en prikkelbare darm/spastische darm. 

Veel mensen schrijven dit toe aan leefstijlfactoren zoals verhoogde stress, het consumeren van geraffineerde granen en suikers en het lange-termijngebruik van orale anticonceptiva. Ander onderzoek suggereert dat bacteriële overgroei zoals candida, die ontstekingen veroorzaakt in de darmwand, de oorzaak zou kunnen zijn. 

Verlichting van gewrichtspijn en ontsteking 
Glycosaminoglycanen (GAG’s) zijn moleculen die essentieel zijn voor gezonde botten, gewrichten en gewrichtsbanden. Ze behoren tot dezelfde familie als collageen en cellen die collageen transporteren in de gewrichten, pezen en ligamenten waardoor ze soepel werken zonder pijn en ontstekingen. Het koken van de botten voor ten minste 24 uur produceert calcium, dat je lichaam kan gebruiken om je botten te versterken en het gevecht aan kan tegen het ontstaan van ziekten zoals artrose en osteoporose.
Glycine en proline zijn twee aminozuren die verantwoordelijk zijn voor het genezen van wonden in het lichaam en de bindweefselfunctie. Beide aminozuren onderdrukken ontstekingsactiviteit in
het lichaam, waar door het immuunsysteem in staat is terug te keren naar zijn normale activiteit. Glycine is ook verantwoordelijk voor vele belangrijke functies in het lichaam zoals spijsvertering, handhaving van het zenuwstelsel en toenemende mentale alertheid. 

Reinigt de lever
Onze lever is onder constante aanval van giftige stoffen in ons eten en drinken en zelfs de lucht die we inademen. Al deze chemicaliën vinden hun weg in de bloedstroom waar het de taak van de lever is om het bloed van deze gifstoffen te scheiden en deze te verdrijven uit het lichaam als afval. Het vermogen van de lever om te kunnen functioneren wordt beïnvloed door de hoeveelheid beschikbare glycine, en het consumeren van bottenbouillon zal de lever een broodnodig steuntje in de rug geven. 

RECEPT: Zelf geneeskrachtige bottenbouillon maken 

Je kunt kip-, rund- of lams-botten gebruiken om de bouillon te maken, maar zorg ervoor dat je een hoge kwaliteit gebruikt. Het is van vitaal belang dat je de botten gebruikt van biologische, vrije uitloop dieren die gevoed zijn met 100% gras. Omdat je de voedingsstoffen en mineralen in de botten zult gebruiken, is het essentieel dat zij afkomstig zijn van gezonde dieren. Geschoten wild is ook heel geschikt. 

Gebruik circa 1-2 kilo botten op een liter water. Voeg 2 of 3 eetlepels biologische troebele appelazijn toe en laat de pan 1-3 uur staan. De appelazijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken in de bouillon. 

Voeg eventueel een selectie van groenten toe zoals wortelen, uien, prei en selderij (WUPS) toe voor toegevoegde vitaminen, mineralen en smaak. Voeg kruiden en specerijen zoals knoflook, laurierblad, kruidnagel, gember, Keltisch zeezout, versgemalen peper en een hoop gehakte peterselie toe. 

TIP: Verzamel gedurende de week al de schillen en stukken groenten die niet mooi genoeg zijn en bewaar ze in een bak in de koelkast.

De bereiding in de ‘hooikist’ 
Heel vroeger gebruikte men een hooikist* om gerechten te garen. Dit was een kist geïsoleerd met hooi, stro en wol. Dit principe is heel goed toe te passen bij de bereiding van bouillon. Pak een kartonnen doos of houten kist en leg er een wollen deken in. Hoe dikker de deken hoe beter, wol houdt warmte goed vast. De pan komt straks in het midden van de deken te staan en deze vouw je dicht, zodat de pan echt ingepakt is. Breng de bouillon aan de kook op hoog vuur en laat 1 á 2 uur goed doorkoken. 

Als je de botten aan de kook brengt komt er schuim omhoog. Dat kan je je er het beste afscheppen omdat dat een vieze smaak kan geven. 

Zet de pan meteen ongeveer 12 uur in de hooikist. Kook het daarna weer een 1 á 2 uur goed door en zet weer 12 uur weg. Hierna is de bouillon klaar. Zeef de bouillon in een grof vergiet, zodat de groente en botten achterblijven, maar de vetten wel erdoor heen gaan. Nu kun je de bouillon gebruiken! Voor een soep met soepgroentes, als sausbasis, als 4-uurtje, etc. 

Voeg evt. de laatste 30 minuten nieuwe groente toe die je na het zeven weer aan de bouillon toevoegt om er een soep van te maken.

*Als je de hooi-kist niet zo ziet zitten: er zijn ook speciale warmhoud-zakken te koop. Ze heten ook hooimadam, boerestoof of ecostoof (even googelen). Mocht je handig zijn met de naaimachine, ik vond hier een link voor een patroon: https://duurzamerleven.nu/blog/duurzaam-koken-met-een-hooimadam/
Of, je gebruikt een slow-cooker (alleen dat kost wel stroom uiteraard).

Bewaren
De bouillon kun je ca 4 dagen bewaren in de koelkast, maar je kunt het ook bewaren in een weckpot of mason jar, of invriezen in kleine porties (ijsblokvormpjes) voor het aanmaken van jus of saus. 

Tot slot
Uiteraard kost het wel wat tijd om je eigen bouillon te maken. Maar de winst die je ermee behaalt is groot. Sowieso in smaak, maar vooral in voedingswaarde. En als je het een beetje slim aanpakt met bovenstaande tips hoeft het je niet heel veel moeite te kosten. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen! Laat het me vooral hieronder weten!

Liefs,
Jojanneke


Reactie plaatsen

Reacties

Pep
4 maanden geleden

Wat n werk zal dat zijn. Maar als ik t zo lees is t vreselijk gezond voor iedereen

Jojanneke
4 maanden geleden

Valt qua werk reuze mee hoor! Het kost alleen wat tijd voor de bouillon klaar is maar in zo’n zak of slowcooker gaart het vanzelf ☺️