Oorkaarstherapie, wat is het, en is het iets voor jou?

Gepubliceerd op 20 december 2023 om 13:21

Oorkaarsen worden al eeuwenlang toegepast bij diverse klachten aan het oor. Oorkaarsen stimuleren de doorbloeding en lymfestroom in oren, keel, neus- en bijholten. Ze werken diep in op de diep in het oor liggende acupunctuurpunten, het trommelvlies, het middenoor en het evenwichtsorgaan.

Oorkaarsen kunnen verlichting geven bij diverse klachten aan het hoofd, zoals verkoudheidsklachten, oorklachten en hoofdpijnen. Degene die ligt, hoort wat geknetter in zijn oor wat een rustgevend gevoel geeft. De warmte die vrijkomt bij het branden van de oorkaars activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Bovendien vermindert het de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de holtes. Eventueel vuil uit het oor wordt opgezogen en vind je later mogelijk terug in de oorkaars. Ook wordt het afweersysteem gestimuleerd.

De damp van de kruiden gaat door het trommelvlies heen en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, mond-, neus en keelholten. Daar kan het nog een extra werking geven.
De oorkaars behandeling heeft een verzachtend effect op het gehele oorgebied.

Wanneer de oorkaars wordt aangestoken onstaat er een lichte onderdruk, het zogenoemde schoorsteeneffect, dit zorgt voor een licht zuigende werking op het oor. De natuurlijke beweging van de vlam zorgt voor trillingen die samen met de warmte een effect hebben op het trommelvlies en de gehoorgang. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

Tijdens de oorkaars behandeling hoor je een ruisend geluid, sommige noemen het het geluid van de zee of een knapperend haardvuurtje. De oorkaars behandeling is daarom heerlijk ontspannend.

Wat zijn oorkaarsen?

Oorkaarsen zijn langwerpige, holle “stokjes” van opgerold katoen. Dit katoen is gedrenkt in pure bijenwas meestal vermengd met een kruidenmengsel.De oorkaarsen zijn vervaardigd uit 100% natuurlijke grondstoffen. De bijenwas geeft een verzachtend effect. De kruiden die gebruikt worden zijn vaak salie en kamille, deze kruiden hebben een positief effect op het oorgebied. Vaak wordt er ook nog honing gebruikt bij het rollen van de kaarsen.  De kaarsen worden zo gerold dat hij precies bovenop de gehoorgang past en niet te die in de gehoorgang gestopt kan worden. 

Historie

De oorkaars bestaat al eeuwenlang. Waar de oorsprong van de oorkaars vandaan komt is niet precies bekend. Er zijn sporen gevonden bij de steppevolkeren van Siberië, Mongolië en Azië. Maar ook bij Zuid-Amerikaanse Hopi-indianen. Er zijn oude rotsschilderingen gevonden waarop duidelijk wordt dat oorkaarsen gebruikt werden bij medicinale ceremonies en andere rituelen. De Hopi-indianen zijn verantwoordelijk voor het bekend raken van de oorkaars in Europa.

Oorkaarsen vs wattenstaafjes

Veel mensen maken nog steeds gebruik van wattenstaafjes, zoals in onderstaande video te zien is, duw je oorsmeer juist dieper in je oor als je je oren schoonmaakt met wattenstaafjes. Heb je veel last van oorsmeer? Verwijder dan alleen voorzichtig het teveel aan oorsmeer aan rand van het oor. Je kunt een aantal oorkaarsbehandelingen proberen om te kijken of het oorsmeer minder wordt, dit kan een positief effect hebben op de productie van oorsmeer. Blijf je last houden van veel oorsmeer? Teveel oorsmeer kan namelijk duiden op gal-problemen. Laat het checken bij je huisarts!

Oorsmeer heeft een aantal belangrijke functies. Zoals het beschermen van je oren tegen water, bescherming van de tere huid in je oor, tegen stof, bacteriën en virussen. Ook houdt oorsmeer het trommelvlies soepel. Oorkaarsen verwijderen heel minimaal oorsmeer, er kunnen wat zeer kleine stukjes omhoog komen, dit komt in het filter terecht. Door een oorkaarsbehandeling kan oorsmeer wel los komen in de gehoorgang (als dit vast zit).

 

 

Bij welke klachten kunnen oorkaarsen verlichting geven?

 • Oorklachten:
  Doofheid, oorruis, oorsuizingen, oordruk (vb na zwemmen of vliegtuig).
  Doorbloedingsproblemen van het oor.
  Tevens worden oorkaarsen gebruikt als pijnloos alternatief voor oorspuiten omdat ze overtollig oorsmeer kunnen losmaken en verwijderen.
  Ziekte van menière (duizelingen, oorsuizen, gehoorverlies)
 • Verkoudheidsklachten/griepklachten:
  Voorhoofdsholte- en bijholteproblemen of ontstekingen.
  Neusklachten, keelklachten etc.
 • Diversen:
  Hoofdpijn, migraine, druk op het hoofd, slapeloosheid, stress, oververmoeidheid, snurken. De energiecirculatie en coördinatie van de twee hersenhelften wordt gestimuleerd.

Voor wie is een oorkaars behandeling geschikt?

Een oorkaars behandeling is in principe voor iedereen geschikt  MAAR mag niet bij:

- oorpijn en/of een oorontsteking

Kinderen kunnen ook behandeld worden, mits het kind kan praten (waardoor het kind zich kan uiten) en het kind stil kan blijven liggen voor ca 30 minuten. 

 

 

 

Het gebruik van oorkaarsen is NIET bedoeld als vervanging voor professionele medische diensten en behandelingen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.