1:1 Detoxbegeleiding

 

Deze informatie is bedoeld om je meer uitleg te geven over het hoe en waarom van een detoxkuur. Geen half werk met een detoxpakketje gekocht van het internet (zonder goede begeleiding) of een slowjuiced sappenpakket (wat overigens heel gezond is, maar het gaat om het totaal wat je doet, en hoe grondig je het aanpakt). Je zult na het lezen meer begrijpen wat het belang is van een goede zelfzorg in de huidige tijd waarin wij leven.

Alles wat je eet, doet en denkt wordt een deeltje van jezelf. 

Afvalstoffen

Ons lichaam komt voortdurend in aanraking met afval- en gifstoffen. Deze moeten worden afgebroken door de lever. Je kunt hierin onderscheid maken tussen exogene en endogene afvalstoffen. Exogeen betekent: van buitenaf. Endogeen betekent: van binnenuit. 

Wanneer de lever toxinen/afvalstoffen niet snel genoeg afbreekt en verwijdert via urine, ontlasting, transpiratie en andere ‘uitgangen’ ontstaat een ophoping van giftige stoffen in het lichaam. Deze worden opgeslagen in voornamelijk het vet- en bindweefsel. Bindweefsel zit overal door het lichaam verspreid, maar kun je zelf ook goed voelen. Het is namelijk het weefsel onder de huid, als je het vastpakt en het doet pijn, zitten er afvalstoffen in opgeslagen. 

Het lichaam heeft verschillende ‘normale’ kanalen om de gebonden en afgebroken afvalstoffen te verwijderen:

Hoofdwegen: ontlasting, urine, transpiratie

In mindere mate: vaginale afscheiding, menstruatieslijmvlies, slijm bij verkoudheid

Noodventielen: veel oorsmeer/rommel uit oor, heftige bruine menstruatie, talg/ontstekingen op de huid (acné), altijd verkouden, overgeven (bij direct gevaar).

Hoe kom je aan afvalstoffen?

 

De laatste 70 jaar is er een enorme toename aan ‘chemical load’ (meer dan 80.000 nieuwe chemische stoffen), lichaamsvreemde stoffen die slechts in kleine mate (een paar honderd!!) zijn onderzocht op veiligheid. Denk hierbij aan stoffen als: pesticiden, parabenen, BPA, halogenen, voedseladditieven, fijnstof, hormoonverstoorders (schoonmaakmiddelen, vlamvertragers, meubelen), geneesmiddelen/anticonceptie, microplastics en zware metalen.

Daarnaast bestaat de toxische lading ook uit: roken, drinken, bioritme stoornissen, psychosociale factoren, trauma, EMF straling, ultra bewerkt voedsel etc.

Alles wat wij mensen produceren en eten, smeren, inademen en innemen, komt uiteindelijk via onze leefomgeving (via voedsel, water en lucht) weer bij ons terug. Helaas vervuilt onze leefomgeving in snel tempo, en daarbij nemen chronische ziekten in snel tempo toe. 

Dit alles heeft enorme effecten op onze gezondheid. Er komen steeds meer wetenschappelijke publicaties die een relatie laten zien tussen een te grote toxische belasting en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, kanker, reumatische ziekten, longziekten en psychische aandoeningen. Het mechanisme achter deze relatie bestaat uit een verstoring van de darmen, de lever (leververvetting), insulineresistentie en obesitas, die allemaal leiden tot laaggradige ontstekingen. 

Dit lijkt de basis voor het ontstaan van chronische ziekten

 

Waarom een detox?

 

Een detoxkuur is bedoeld om het lichaam zoveel mogelijk rust te geven van processen die van buitenaf (voeding, stress, prikkels, weinig beweging) komen, zodat het ruimte krijgt om interne processen die ‘opgestapeld’ liggen af te werken. 

Het lichaam heeft een prachtig zelfreinigend en zelfherstellend vermogen. Dit vermogen staat niet voorop in de prioriteitenlijst. Stress komt eerst want als er ergens ‘nood’ is moet je jezelf kunnen redden (overleven). Je gaat dan niet even rustig je lichaam reinigen. De nood moet eerst wegvallen voordat daar weer ruimte voor komt. In onze maatschappij hebben we constant te maken met (licht) adrenalinevormende situaties uit stress. Stress van het werk, stress van te weinig bewegen, stress van verkeerde voeding, stress van social media, noem het maar. Dit zijn allemaal adrenalineverhogende situaties. Pas als dit gereduceerd wordt ontstaat er ruimte voor herstel.

En dat doe je tijdens een detoxkuur. Je reduceert voeding en gebruikt in elk geval alleen maar plantaardige producten (licht verteerbaar, reinigend, voedzaam). Je vermijdt stress zoveel mogelijk, je neemt tijd voor jezelf en gaat de dingen doen waar je anders nooit aan toe kwam (zoals lezen, mediteren, yoga).

 

Zo kom je weer meer in contact te staan met jezelf. 

 

 

De basis van actief detoxen

 

Je gaat je lichaam (systeem) ondersteunen in 
het eigen zelfreinigende vermogen.

 

De lever ontgift in 2 fasen:

 1. fase 1 is eigenlijk het verzamelen van vuilnis en het klaarzetten voor de container. (Dit is mogelijk door vetoplosbare schadelijke stoffen wateroplosbaar te maken zodat ze geschikt worden voor fase 2)
 2. fase 2 is de vuilnisophaaldienst en recycle-dienst die het afval daadwerkelijk afvoert en/of onschadelijk maakt.

 

Komt de vuilnisophaaldienst niet langs, dan stapelt de vuilnis zich op. En dat is precies wat er ook in je lichaam gebeurt: als fase 1 en 2 niet goed verlopen, moeten de afvalstoffen worden opgeslagen. En dat gebeurt vooral in de vette weefsels als borsten, prostaat, hersenen en de lever zelf.

 

Er gebeurt dus enorm veel tijdens een detoxkuur omdat je hiermee veel meer vuilnis gaat verzamelen en afvoeren dan normaal. 

Na 1-3 dagen komen de afvalstoffen vrij en gaan stromen door het lichaam, op weg naar de lever om afgevoerd te worden. Dit kan flink heftig zijn, want de lever staat ineens onder druk. Het is belangrijk dat de afvalstoffen die vrijkomen, ook op de juiste manier afgevoerd worden. 

Wat je direct merkt van afvalstoffen die vrijkomen is: hoofdpijn, irritatie/boosheid, vermoeidheid, emotioneel, ziekig gevoel.

Het lichaam gaat flink aan de gang. Je drinkt tijdens een kuur veel water en thee en je zorgt voor voldoende ‘binders’ van afvalstoffen. Ook ondersteun je de lever zoveel mogelijk door het toevoegen van specerijen en kruiden en specifieke supplementen. Verder moet je ervoor zorgen dat de ontlasting goed op gang blijft en naderhand herstel je je darmslijmvlies en vul je je darmbacteriën aan met een goede probiotica. Dit alles om het herstel te bevorderen. Het is heel verschillend welke kuur voor wie geschikt is, dit hangt af van je gezondheidsstaat, je klachten en je motivatie. 

De mogelijkheden zijn:

 

 • Sapkuur (enkel sap drinken voor een aantal dagen)
 • Combinatie sap- en soepkuur
 • Waterkuur (zwaarste vorm van kuren, alleen voor ervaren detoxers)
 • Plantaardige kuur (wel vaste voeding, geen dierlijke producten)

In onze huidige tijd zijn we dusdanig vervuild dat een kuur altijd ondersteund moet worden met specifieke supplementen (de grote hoeveelheid afvalstoffen komen vrij en moeten naar buiten begeleid worden).

 

Daarnaast is het sterk aan te raden een detoxkuur altijd onder begeleiding te doen, omdat er dan altijd bijgestuurd kan worden. Je kunt veel tegenkomen tijdens een kuur en als de kuur niet goed uitgevoerd wordt kan deze een negatieve impact hebben op je systeem. En we willen juist een positief resultaat!

Wat kun je verwachten van een detoxkuur?

Ontgiften doe je op alle lagen van je systeem. Oude fysieke & mentale klachten maar ook levensvragen kunnen naar boven komen. Je ontgift dus niet alleen puur fysiek maar het gaat veel dieper dan dat. 

 

Je gaat letterlijk opgeslagen ‘troep’ loslaten

 

Een detoxkuur werkt:

 • Preventief - onderhouden van gezondheid door regelmatige detox
 • Ondersteunend - bij stoppen met roken, overstappen naar gezonde leefstijl
 • Genezend - bij regelmatig terugkerende klachten (bijv. Sinusitis, huidproblemen, maag-darmklachten, gewrichtspijnen, ontstekingen, vermoeidheid, chronische aandoeningen en acute aandoeningen)

Wat je merkt:

 • Een schone start van je lichaam
 • Meer energie
 • Enkele kilo’s afvallen
 • Vitaliteit neemt toe
 • Huid straalt
 • Oogwit is witter
 • herstel van het zelfreinigend vermogen van het spijsverteringsstelsel
 • Bevordert de spijsvertering
 • Zuivert de huid
 • Verbetert de peristaltiek van de darm
 • Overtollige afvalstoffen worden afgevoerd.
 • Darmen worden gereinigd.
 • Je ervaart zowel mentaal als fysiek een meer energiek en fitter gevoel.

 

De lever ontgiften = de mind ontgiften 

 

Als wij iets verkeerds hebben gegeten heeft ons lichaam een super mooi systeem: we worden misselijk, spugen alles uit en/of gaan flink aan de diarree. Het probleem is tegenwoordig alleen: we hebben geen tijd meer om ziek te worden. We verschuiven letterlijk de symptomen waardoor we maar blijven rondkwakkelen met allerlei klachten. We gebruiken medicatie, maagzuurremmers, pijnstilling etc om maar niet te ‘voelen’. Dit is jammer want hierdoor kom je minder in contact met jezelf. 

Een lichaam in evenwicht betekent ook het totaal aanwezig zijn, en hele kleine veranderingen waarnemen en corrigeren als dit nodig is. Altijd opletten dus en luisteren naar je eigen lichaam. Wat heeft het nodig?

 

Een detoxkuur is over het algemeen aan te raden om 1x per jaar te herhalen. Als je aanwezig en opmerkzaam bent, voel jezelf wanneer dit nodig is. 

 

Jij bent de kapitein op jouw schip. Je kunt het zelf! 

Als therapeut geef ik jouw lichaam en geest enkel de prikkel

 

After detox

 

Om zolang mogelijk profijt te hebben van je gezondheidswinst krijg je een after detox plan mee naar huis

 

 

 

 

 

 

 

Let op! Detoxen mag niet bij:

 • Uitputtingstoestanden
 • Direct na operaties
 • Kanker of een andere ernstige ziekte
 • Acute infecties (zoals een longontsteking)
 • Gebruik van zware medicatie
 • Tijdens zwangerschap/geven van borstvoeding
 • Jonge kinderen/hoog bejaarden
 • Boulimia, Anorexia, psychische ziekten
 • Andere alarmsymptomen (die checken we tijdens een intakegesprek)

LET OP: DEZE KUUR IS NIET BEDOELD OM ZELFSTANDIG TE DOEN! BEGIN HIER DUS NIET ZONDER BEGELEIDING AAN!

Wat je kunt verwachten:

 • De prijs is inclusief de benodigde materialen&middelen om de ontgifting optimaal te ondersteunen (met ook heerlijke verwennerijen!)
 • De gehele kuur krijg je begeleiding van mij
 • Recepten, tips & bijsturing waar nodig
 • De kuur wordt volledig afgestemd op jou/je klachten, deze verschilt dus van persoon tot persoon
 • Voeding (sapjes/soepjes) zijn NIET inbegrepen. Dit verzorg je zelf
 • Een after detox-plan (tips & adviezen)
 • Je ontgift op meerdere lagen van je systeem. Er kan van alles los komen aan oud zeer. Hou hier rekening mee met je agenda en plan het iefste wat vrije tijd in (zeker de eerste dagen van je hoofdkuur!)
 • Eventueel te combineren met een oorkaarsbehandeling (voor extra ontgifting)

Vanaf januari staat de agenda open!